U mnie nigdy woda nie kapie, nawet w największy upał, czyli jak napisał przedmówca odpływ skroplin musi być wyprowadzony w miejsce, gdzie woda od razu odparowuje.
[O2FL] Światła drogowe wraz z przeciwmgielnymi
Zwiń
X
-
GośćTagi: Brak
-
namo
[O2FL] Światła drogowe wraz z przeciwmgielnymi
Czy ktoś z Was ma u siebie moda żeby przeciwmgielne zapalały się wraz z drogowymi (długimi). Dało by się to komputerem poustawiać czy tylko ingerencja w kable pozostaje?
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=r1D3GCQVrbo[/youtube]
-
namo
eaglemirek, mam krętą i wąską drogę do domu. Wieczorem jeżdżę na długich + przeciwmgielne bo w O2FL fajnie doświetlają pobocze. Jak jedzie coś z przeciwka to wyłączam długie i muszę grzebać lewą ręką żeby wcisnąć i wyłączyć przeciwmgielne i potem z powrotem włączać.
Komentarz
-
Dalej jestem nie przekonany :!: Na krętej możesz sobie długie wsadzić :!: nic dalej nie widzisz (zakręt), brak zakrętów prosta większa prędkość przeciwmgielne możesz sobie wsadzić :!: bo za krótko świecą :!: Sprawdź sobie na jaką odległość świecą te Twoje przeciwmgielne - zalep reflektory czymś ciemnym i spróbuj jechać po swojej krętej drodze na samych p.mgielnych.
I dla mnie najważniejsze- pusta ta Twoja kręta wąska droga, jedziesz jak choinka wszystko co może świecić włączone :!: widzisz dobrze. Z za zakrętu wyłania się inny samochód lub dwa. Wył. swoje dodatkowe światła, reflektory tych z naprzeciwka dodatkowo ci walą po gałach nawet jak mają dobrze ustawione. Efekt jest taki że w zależności od prędkości z jaką się poruszasz kilkanaście jeśli nie dziesiąt metrów popingalasz na czuja :!:
namo, A doświetlania zakrętów to Ty nie masz przypadkiem :?:
Komentarz
-
-
namo
Zamieszczone przez eaglemireknamo, A doświetlania zakrętów to Ty nie masz przypadkiem :?:
Może mam coś z oczami ale lepiej widzę studzienkę lub dziurę przy krawędzi jezdni na przeciwmgielnych.
Ale temat tego nie dotyczy. Wie ktoś jak włączyć takiego moda?
Komentarz
-
namo
Zamieszczone przez EnriquezNa kretej drodze wcale nie musisz wyłączać halogenow przecież.
Komentarz
-
Re: [O2FL] Światła drogowe wraz z przeciwmgielnymi
Zamieszczone przez namoCzy ktoś z Was ma u siebie moda żeby przeciwmgielne zapalały się wraz z drogowymi (długimi). Dało by się to komputerem poustawiać czy tylko ingerencja w kable pozostaje?
Komentarz
-
-
namo
-
Kodowaniem to raczej się nie da tak ustawić.
A jeśli już będziesz robił "na przewodach" to daj dodatkowo przełącznik, który będzie odłączał te halogeny od drogowych tak, żebyś tam gdzie to niepotrzebne nie świecił jednych i drugich.
Najprościej będzie to zrobić po stronie sterującej, czyli wykorzystać styk ( a właściwie przewód ) świateł przeciwmgielnych w przełączniku świateł i "zwierać go" poprzez mały dodatkowy przekaźnik, którego cewka zasilana jest z wyjścia świateł drogowych. Jak przygotujesz przekaźnik i kabelki na stole to podłączenie w aucie na "szybkozłączki" zajmie kilka minut ( z czego 80% to rozbiórka plastików ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
a ja mam innego rodzaju pytanie, chodzi o zamontowanie lamp halogenowych w octavi przed FL takich jakie sa w po FL. pomijam kwestie estetycyne i sam montaz w zderzaku tych lamp, chodzi mi raczej jak w oct przed fl podlaczyc sie w instalacje aby dzialalo to jak po fl. aby byly swiatla dzienne na tych malych zarowkach , a halogeny palily sie z wlacznika. Wie ktos moze jak to jest zbudowane w oct po FL
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez octaviars1eaglemirek -wystarczy wlaczyc pozycyjne i halogeny i zobaczy jak swieca same halogeny w nocy
Mogę zrozumieć że ktoś chce mieć taki bajer ale funkcjonalność jak dla mnie zerowa. No ale to moje zdanie i mogę się mylić. A może ktoś to mi łopatologicznie wytłumaczy :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez eaglemirekA może ktoś to mi łopatologicznie wytłumaczy :diabelski_usmiechBył: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Komentarz
-
-
namo
eaglemirek, może masz jakieś słabe żarówki w swojej O2FL albo fotel za nisko skoro nie doceniasz jazdy na przeciwmgielnych w tym modelu. Jadąc od granicy z niemcami autostradką w nocy jechałem na przeciwmgielnych+mijania. Super było widać koleiny a przeciwmgielne oświetlały ładnie nawet lewy pas i wyostrzały występujące studzienki i nierówności. Moim zdaniem, więcej światła na drodze = większe bezpieczeństwo. Ile razy rozbijało się miskę, krzywiło wahacz lub felgę bo "nie zauważyłem". Długie świecą "daleko" a kilka metrów przed autem jest ciemno, nie widać wtedy tych studzienek i nierówności.
Komentarz
-
Zamieszczone przez namoJadąc od granicy z niemcami autostradką w nocy jechałem na przeciwmgielnych+mijania.
Nigdy nie jeżdżę na drogowych :!: czasami co najwyżej sobie mrugnę długimi :!:
Dlaczego tak robię to pisałem wcześniej.
Przytykasz miZamieszczone przez namoeaglemirek, może masz jakieś słabe żarówki w swojej O2FL albo fotel za nisko skoro nie doceniasz jazdy na przeciwmgielnych w tym modelu.
Komentarz
-
-
namo, no to ruszaj z produkcją "modułu":
- Przekaźnik 1x2,5pln,
- szybkozłączki do przewodów 4x0,25pln,
- wsuwki elektryczne do przekaźnika 4x0,25pln,
- przewód 0,5mm2 2mx1,5pln.
W sumie 7,5 pln + 30 min własnej roboty i masz to co chcesz...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez eaglemirekZamieszczone przez namoJadąc od granicy z niemcami autostradką w nocy jechałem na przeciwmgielnych+mijania.
Nigdy nie jeżdżę na drogowych :!: czasami co najwyżej sobie mrugnę długimi :!:
Dlaczego tak robię to pisałem wcześniej.
Przytykasz miZamieszczone przez namoeaglemirek, może masz jakieś słabe żarówki w swojej O2FL albo fotel za nisko skoro nie doceniasz jazdy na przeciwmgielnych w tym modelu.
eee czytam i nie wierzę, Kolego włącz sobie wszystkie światła na pustej drodze i zobacz na własne oczy, jak nie widzisz różnicy na plus, to ja nie wiem czy nie patrzysz w lusterko ( wybacz ironię)... weź miarę i zmierz
przecież różnica to są "metry " w szerokości oświetlanej przestrzeni...
nie raz dzięki tym reflektorom w porę zauważyłem zwierzaka czającego się przy drodze.
Komentarz
-
Komentarz